Hunden och sömnen!

11 feb

En vuxen hund behöver normalt sova 12–18 timmar per dygn. En unghund på 6–9 månader behöver ofta sova någonstans mellan 16 och 20 timmar och en valp kan nästan sova hur mycket som helst.

Sömn är viktig för att läka och reparera kroppen, och REM-sömn, som är det djupaste steget i sömnen, är den mest återställande. Under REM-sömnen kan man se att hunden tuggar, viftar på svansen, rör på benen eller skäller till. Det är helt normalt, men försök att aldrig väcka hunden ur den REM-sömnen eftersom den är den mest återställande och bra för hundens hälsa.

Hos vissa hundar är det vanligt att gå i en cirkel flera varv innan de lägger sig ner. De kan också gräva lite innan de lägger sig för att sova. Det kommer från hundens vilda tid när de skulle trampa ner gräs, löv eller snö för att det skulle bli bekvämt.

För att hunden ska få den sömn den behöver för att må bra krävs det att den har en bra hundbädd och en egen sovplats. Precis som alla familjemedlemmar behöver hunden en egen plats och där den kan slappna av. Just därför är hundsängen en viktig del för hundens välmående. En hundsäng ska ha sköna textilier och bra fyllning som stöttar när hunden sover. Den ska vara hållbar och tvättbar så att den går att få ren och fräsch.