Bygg säkerhet med övervakningssystem

Bygg säkerhet med övervakningssystem

Med kameraövervakning skapas en trygghet på flera olika sätt. Det kan vara kameror som sitter inne och riktas mot en kassa för att därigenom minska risken för rån men lika gärna kameraövervakning i tunnelbanan för att snabbt identifiera ovanliga beteenden. När du ska skapa ett komplett övervakningssystem är det alltså viktigt att du funderar över syfte och mål.

Ska det vara ute eller inne?

Ska ni ha kameraövervakning utomhus för att minska risken för inbrott? Eller ska kameran användas på barnens rum så att ni som föräldrar ska se om de vaknat till under natten? Rent tekniskt fungerar kameraövervakning på samma sätt man självklart är det stor skillnad på vad kamerorna ska vara riktade mot. Om den ska vara ute eller inne avgör även kvalité på kameran.

Hur hög upplösning behövs?

Med hög upplösning blir bilden skarpare och du kan lättare identifiera vem som är på videon. Men även vad personen gör. Det kan krävas om någon ska granska vad som händer och avgöra om man ska larma eller inte.

Har ni däremot kameraövervakning främst för att upptäcka rörelse kanske inte behovet finns av lika hög upplösningen. Kameran visar att någon rör sig på en yta där ingen ska vara vilket direkt kan föranleda larm och väktare.

Hur bra ”ser” kameran på natten?

Det är framförallt på kvällar och nätter som inbrott sker. Detta inte minst när det kommer till kontor, industrilokaler och andra företagslokaler. Det även på dessa ställen som kameraövervakning används som mest. Det är därmed viktigt att kameran har god nattsyn. Kontrollera specifikationerna eller prata med en säljare som är väl insatt i dessa system.

Ska ni videolagra?

Via skärm eller app går det att se exakt vad kameran visar. Men för ökad säkerhet kan man videolagra. Här behöver man fråga sig om kameraövervakning kommer att ske med eller flera enheter. Är det flera enheter krävs nämligen en videolagringsenhet som kan integreras med flera kameror. Välj även hur stor hårddisk som lagringen ska ske på.

Önskas säkerhet mot strömavbrott?

Inbrottslarm och kameraövervakning ligger generellt på det allmänna elnätet. Skulle det bli strömavbrott kommer dessa därmed inte längre fungera. För att motverka att vara utan larm vid dessa tillfällen behöver en batteribackup köpas. Dessa finns i olika storlekar beroende på hur länge man ska kunna vara oberoende av el.

Kategorier: