Fukt i källaren? Då är det dags för dränering

Den som har en källare i sitt hus vet kanske också att det är en av dom mest utsatta delarna av byggnaden. Det är vanligt med fuktproblem och gör man inget åt det kan både hus och människor ta skada. Att genomföra en dränering är nödvändigt för att åtgärda problemen.

Vad innebär dränering?

Dränering är en åtgärd som görs för att leda bort vatten. När det kommer till husgrunder, framförallt med tillhörande källare, så är det särskilt viktigt att dränera med jämna mellanrum för att inte drabbas av fuktproblem.

Exakt hur det går till kan skilja sig men generellt gräver man så kallade dräneringsdiken runt huset, där man sedan lägger ner rör som leder bort vatten, till exempel regnvatten, från grunden. Om arbetet är utfört på ett korrekt sätt behöver det inte utföras särskilt ofta – man brukar säga att kan man vänta upp till 40 år mellan gångerna.

Så vet du om du har fukt i källaren

Fukt kan som tidigare nämnt vara skadligt för både byggnad och människa. Vad gäller själva byggnaden så kan betongen börja spricka om den blir för fuktig och armeringen inuti kan börja rosta. Byggnadens konstruktion tar stor skada och det kan bli ett omfattande arbete att renovera om man inte hinner genomföra en dränering i tid. Vad gäller människor så kan det vara skadligt att bo i ett fuktskadat hus. Efter ett tag uppstår ofta mögel vilket kan leda till allergi.

Så hur vet man då att det är läge att påbörja en dränering? En vanlig tumregel är att man gör det när det gått så pass många år att det är dags igen. Vet du inte när arbetet utfördes senast kan det börja vara dags, speciellt om du bott i huset länge. Det finns även några varningstecken att hålla utkik för:

  • Dålig lukt
  • Färgen flagnar på källarväggarna
  • Fuktrosor syns på väggar eller golv

Om man misstänker fukt i källaren kan man använda sig av en fuktmätare för att få svar på frågan. Om fallet är sådant att det finns fukt så är det alltså ett väldigt tydligt tecken på att det är dags att genomföra en dränering. Mycket av jobbet kan man göra själv om man vill men det går också att leja bort allt – från första spadtaget till att lägga ner rör, grus och annat som hör till för att färdigställa arbetet.

Kategorier: