Säkerhetsdörrar till lägenheter – frågor och svar

Är du på jakt efter säkerhetsdörrar till lägenheter i till exempel en bostad- eller hyresförening? Här svarar vi på några vanliga frågor när det kommer till val av säkerhetsdörrar och ger tre generella tips på inför köpet.

  • Ta in offerter från flera olika leverantörer. Det är ett enkelt sätt att få en överblick över prisläget, vilka garantier som bör ingå och vilken typ av kringservice ni kan förvänta er.
  • Välj en leverantör med goda omdömen från tidigare kunder. Fråga runt bland vänner och bekanta om de har någon att rekommendera eller gör en snabb sökning på företaget på internet . Be om bildreferenser från tidigare uppdrag för att få en bild av vilka typer av dörrar och installationer som kan förväntas.
  • En säkerhetsdörr är en fråga om grundläggande trygghet och en investering på lång sikt framöver. Det är även en viktig åtgärd för att minska risken för till exempel inbott. Ta reda på information och fakta kring vilka riktlinjer som finns när det kommer till just säkerhetsdörrar.

Vad betyder de olika säkerhetsklassningarna?

Det finns 6 olika säkerhetsnivåer (resistance class, RC) på säkerhetsdörrar, från RC 1 till RR 6, den största skillnaden är mellan RC 3 och RC 4. Enkelt beskrivit ska dörrar med klass RC 1 till RC 3 motstå mer spontana inbrottstjuvar som inte är villiga att ta varken en stor risk eller för lång tid på sig för inbrottet.

Säkerhetsdörrar med klass RC 4 upp till RC 6 ska kunna stå emot mer än så, alltså en tjuv som gör ett mer planerat inbrott och tar en större risk, använder starkare verktyg och riskerar att ta längre tid på sig att genomföra inbrottsförsöket.

Kan säkerhetsdörrar fungera som brandskydd?

Ja, det finns olika typer av brandklasser på säkerhetsdörrar. Vissa ger mer skydd än andra, fundera över vilken typ av bostad som dörrarna ska användas. I höga hus med över nio våningar och trapphus är kraven oftast högre än vid lägre hus.

Vilken typ av underhåll behövs göras på säkerhetsdörrar?

Minst en gång per år kan det vara bra att smörja alla låscylindrar. Välj ett smörjmedel som är anpassat för lås, ett medel utan olja och fett. Smörj genom att ta lite smörjmedel på nyckeln och för in i låset några gånger. Det kan även vara bra att dra åt de skruvar som finns till dörrens trycke.

Kategorier: