Stambyten oroar många lägenhetsägare

I samband med stambyten har lägenhetsägare många frågor. Här kommer svaren på några av de vanligaste frågorna kring stambyten i flerfamiljshus.

Frågorna kring stambyten är många. Vad är egentligen ett stambyte och hur går det till? Måste jag verkligen delta i detta kan jag vägra? Hur blir det med mitt nyrenoverade badrum? Varför måste stambyten genomföras just nu?

Undvika vattenskador via stambyte

Vi tar en sak i taget. Stambyten är att byta ut rör och ledningar som blivit gamla och riskerar att spricka. Gamla rör och ledningar riskerar att skapa stora skador i en fastighet, något som kan bli kostsamt. Å andra sidan är även stambyten kostsamma, men det är något nödvändigt som förr eller senare måste genomföras. Börja planera i tid innan det är för sent och ni råkar ut för en vattenskada.

Omfattande arbete att byta rör

Ett stambyte går till så att väggar och golv bryts upp för att frilägga de rör och ledningar som måste bytas ut. Detta är som du säkert förstår ett omfattande arbete som innebär mycket jobb och det blir rejält dammigt och stökigt i bostaden där det genomförs.

Kan jag vägra stambyte?

Du som bostadsägare eller hyresgäst kan vägra att delta men det är troligt att din fastighetsägare vänder sig till hyresnämnden och att hyresnämnden ställer sig på dennes sida om ett stambyte är nödvändigt i din lägenhet. Som bostadsrättsägare måste du enligt lag ge din förening tillträde till din lägenhet för att genomföra sådant som föreningen har ansvar över.

Nyrenoverat badrum

Om du precis har renoverat ditt badrum så känns det säkert inte kul att någon ska komma och förstöra allt det fina arbetet. Dessutom vill du säkert att badrummet återställs till ursprungsläge, något som inte är säkert eftersom det oftast bara ingår standardmaterial när stambyten genomförs. Normalt så måste alla material som är utöver detta bekostas själv.

Hur ofta renoveras rör?

Stammar behöver generellt bytas ungefär vart fyrtionde till femtionde år. Detta beror dock på vilka material som använts, kontakta en firma som specialiserar sig på stambyten för att få hjälp med att bedöma när just era stammar bör bytas.

Kategorier: