Stegen i en fönsterrenovering

Stegen i en fönsterrenovering

Funderar du på att göra en fönsterrenovering i Stockholm? Många som har gjort, anlitar gärna en firma till nästa gång. Detta eftersom det är ett ganska tidsödande arbetet – och fuskarbete lönar sig inte i slutändan. För att ge en överblick över processen kan du här läsa de övergripande stegen som utgör en fönsterrenovering.

Plocka isär

Du börjar med att, om det går, plocka ur fönsterbågarna. Det är möjligt att renovera även när de sitter kvar i karmen, men att få bort dem och låta dem ligga någon annanstans under tiden kommer att underlätta arbetet. Därefter börjar du plocka bort såväl ut- som invändiga metalldelar, så att ågen kan ligga plant mot den yta du arbetar på. Hit hör till exempel fönsterreglar, gångjärn och vinkeljärn.

Att bågen ligger plant mot arbetsytan är viktigt. Om inte, riskerar det att bli spänningar i bågen, som i sin tur medför risken att rutorna kan spricka när de ska plockas loss.

Ut med det gamla

I vissa fall kan det gamla kittet sitta kvar, givet att det inte finns några sprickor och att rötskador inte finns i träet innanför glasrutan. Ofta behöver det dock plockas bort – vilket bör göras just om du ser sprickor, rötskador eller om det finns kitt som brutits bort. Ta i sådana fall bort allt kit, och lyft ur glasrutan. Risken finns att du har fått in vatten bakom rutan, vilket i sin tur kan orsaka ett rötangrepp i bågen.

Ta bort färgen

Senare i renoveringen måste färgen tas bort från bågen. Ett billigt och effektivt sätt är att använda en blåslampa eller en varmluftspistol för att få bart allt.

Därefter väntar ytterligare ett antal steg. Till exempel:

  • Putsning av träyta.
  • Limning och impregnering.
  • Sätta tillbaka rutorna.
  • Måla.

Anlita fönsterhantverkare

I Stockholm och andra större städer har det blivit vanligt att se fönsterhantverkare. De är kompetens kring glas, träarbete och målare – en kombination som lämpar sig bra för just renovering av fönster. För att hitta dessa hantverkare räcker det oftast med enkla sökningar på nätet, i stil med exempelvis ”fönsterhantverkare Stockholm” eller ”fönsterrenovering Stockholm”.

Arbetet behöver inte vara särskilt svårt, men det är ganska tidskrävande. Det krävs en tålmodig och någorlunda händig person för att utföra det.

Lycka till med dina fönster!

Kategorier: