Så kan man motverka och lindra åderbråck

Så kan man motverka och lindra åderbråck

Cirka 20 – 30 % av alla vuxna drabbas av åderbråck, då främst på benens nedre del. En stor riskfaktor är ärftligheten, men det finns även andra faktorer som ligger till grund för problematiken.

Motion och rörelse

Aktiviteter som ökar blodcirkulationen minskar risken för att utveckla åderbråck.
Vid stillasittande arbete kan det räcka med att ställa sig upp ett par gånger per timme. Några enkla tåhävningar och tramp på stället ger god effekt. Även den som har ett arbete som innebär att man står och går mycket, kan behöva stanna upp och göra tåhävningar för att gynna blodgenomströmningen i vadmuskulaturen.

Vid redan befintliga problem med bråck kan man uppleva att motion lindrar besvär som svullnad och trötthet i benen.

Stöd- och kompressionsstrumpor

Stödstrumpor kan användas i förebyggande syfte, men har problemet med bråck redan uppstått ger kompressionsstrumpan en mer effektiv avlastning. På apoteken kan personalen göra en mätning av benet för att bedöma vilken typ av kompressionsstrumpa som passar bäst. Strumporna kan med fördel användas både vid stillasittande arbete, längre resor men även i situationer när man behöver stå och gå mycket.

Sittställningen

I sittande ställning bör man undvika att sitta med benen i kors. En del stolar har en framkant som klämmer åt på baksidan av låret. Det gör att blodcirkulationen ner i benen försämras.
I viloläge är det att rekommendera att lägga benen på en fotpall eller skapa ett högläge på annat sätt. Syftet är att motverka svullnad i benen.

Övervikt

Överviktiga personer löper större risk än andra att utveckla åderbråck. Även vid lindrig övervikt påverkas blodcirkulationen och förändringar i venerna kan uppstå. En sund diet i kombination med motion och rörelse ger därför god effekt.

Graviditet

Gravida kvinnor kan drabbas av problem med åderbråck. Det beror på att både blodcirkulationen och hormonbalansen förändras. Oftast försvinner problemen efter tre till sex månader. De förslag till åtgärder som återfinns i artikeln ovan kan tillämpas för att hjälpa kroppen att återskapa den problem som uppstått.

Sök hjälp

Om problemen från åderbråcken upplevs som besvärande är det läge att söka medicinsk hjälp. Det kan t ex handla om trötthet, svullnad och klåda. Uppstår det sår i närheten av ett bråck är det alltid viktigt att ta kontakt med hälsovården eftersom bensår kan vara svårläkta, du kan även vända dig direkt till en specialist som Narva Kirurg Center.

Kategorier: