Hemlarm håller inbrottstjuven borta

En stor andel av alla inbrott sker på baksidan av bostaden, medan endast en mindre del sker genom osäkrade dörrar och fönster i hemmet. Ett hemlarm är den mest effektiva produkten du kan köpa för att avskräcka inbrottstjuvar från att bryta sig in i ditt hem. Om du bestämmer dig för att låta installera ett alarmsystem i din bostad finns det flera saker du bör ta hänsyn till. Detta gäller såväl valet av system som de löpande kostnader som installationen av ett sådant system medför.

Det finns i huvudsak två olika sorters hemlarm: trådade och trådlösa, och vilket som lämpar sig bäst för just dig beror helt och hållet på dina specifika behov. Ett trådat hemlarm har kablar som löper genom bostaden och kan vara billigare i drift beroende på huruvida din bostad redan har de kablar som krävs för larmet. Ett trådlöst hemlarm drivs av batterier och sänder signaler via en radiofrekvens. Bägge dessa sorters larmsystem är lika effektiva, men priset kan varierar vad gäller installation och drift.

Olika sorters hemlarm

Man kan även dela in olika hemlarm i två underkategorier: hörbara och fjärrstyrda. Hörbara hemlarm kallas den typ av larm som kan utlösas klockan tre på natten och väcka såväl din egen familj som era grannar. Om larmet har utlösts av en ovälkommen gäst, har det aktiverats och kommer fortsätta ljuda tills du avaktiverar larmet. Enligt EU-lag får ett larm endast ljuda i 15 minuter innan det anses vara störande. Ett fjärrstyrt hemlarm skickar istället ett meddelande till larmföretagets central. De kommer i sin tur kontakta dig och vid behov kalla på polis.

Vissa larmföretag kan tillhandahålla möjligheten att lägga till videoövervakning till ditt hemlarm. I sådana fall placeras kameror på väl utvalda platser utanför din bostad. Moderna system för hemlarm kan även utökas med rörelsedetektorer. Med hjälp av dessa sensorer, som kan placeras såväl inomhus som utomhus, kan larmet utlösas av rörelse. När du går och lägger dig på kvällen kan du aktivera rörelsesensorer i till exempel köket eller vardagsrummet, och ditt hemlarm kommer då utlösas om en eventuell inbrottstjuv skulle passera en sensor.

Kategorier: