Hur fungerar solceller?

Du som har funderingar på att installera solceller Jämtland kanske undrar lite över hur solceller fungerar? Det finns byggnader och hus som kan vara helt självförsörjande på el och det tack vare sina solpaneler i Krokom, men det vanliga är att de utgör ett komplement till den elen du får från det vanliga elnätet. Du kanske funderar på hur många solceller du behöver och om de fungerar lika bra på vinter som de gör på sommaren och hur är det under dagar som det är mulet? Nedan så reder vi ut dessa saker.

Solen ger dig el

Du som installerar solceller i Jämtland, kan producera egen el. Solcellerna omvandlar den energi som solen avger och gör om det till en elektrisk energi. När strålarna från solen träffar solcellerna så blir det en elektrisk spänning och det i mitten av solcellen. Spänningen görs sedan om till likström genom att man har kopplat en ledning mellan framsidan och baksidan på cellen. Om byggnaden eller huset redan har en anslutning till elnätet så installeras solcellsansläggningen på så vis att den kommer att mata in den egenproducerade strömmen på elnätet ihop med den vanliga elen. Då kommer fastigheten att använda den egenproducerade elen först. Om den inte räcker till, då kommer det automatiskt gå över till det vanliga elnätet. Om det är tvärtom, att du får mer ström än vad du förbrukar så kan överskottet matas in i det vanliga elnätet, eller så säljer du det. Det går även spara, men då behöver du ett solcellsbatteri.

Hur fungerar solcellerna när det är mulet eller vinter?

Om du satsat på installation av solceller i Jämtland så vill du säkert veta om det produceras el, året om. Solpaneler i Östersund producerar energi, alla dagar. Då det är mulet så producerar de dock mindre energi. Ju mer sol, desto mer energi och desto mer el. Moln gör ju att solen inte når fram på samma sätt. Under vintern så står solen lägre och det påverkar så klart en del. Mängden solenergi som produceras blir mindre än under sommaren. Ett vanligt sätt att jämna ut kostnaderna är att sälja överskottsel under sommaren och under vinterns köpa till lite extra el från ditt vanliga elnät. Hur många solceller du behöver ha, det beror mycket på vad ditt hushåll har för energibehov. Ju större hus, desto fler paneler är det bra att satsa på.

Kategorier: