Lär dig mer om whisky via…

Har du ett stort intresse för whisky och vill lära dig mer om denna dryck? Det finns ett par riktigt bra vägar till mer kunskap. Vilken väg som är bäst beror främst på hur du tar till dig kunskap – teoretiskt via böcker och tidningar eller aktivt via dryckesprovningar?

Whiskyprovning – Smaka och lär

En whiskyprovning innebär betydligt mer än att bara smaka olika sorters whisky. Den som håller i provningen är mycket väl insatt i ämnet och kan exempelvis berätta om:

  • Historian kring drycken.
  • Olika sorter och vad som skiljer dem åt
  • Vad du som konsument bör tänka på
  • Vilket tilltugg som passar bäst utifrån smak

Det vanligaste är att dryckesprovningar genomförs i grupp. Restaurangen eller vinkällaren publicerar datum och tider på sin hemsida och sedan får intresserade anmäla sig. Därmed skapas en grupp av personer som inte känner varandra. Dessa provningar kan även ha något olika inriktning och därmed olika målgrupp.

De som är en större grupp får större flexibilitet. Är det exempelvis 5 – 10 personer kan en gruppbokning ske. Därmed får dessa genomföra provningen tillsammans varpå den även kan anpassas utifrån förkunskaper och önskemål.

Önskas en utökad upplevelse erbjuder flera restauranger paketlösningar där det ingår middag och olika dryckesprovningar. På detta sätt kan en helkväll bokas istället för enbart 1 – 2 timmars dryckesprovning.

Rundvandring i destilleri

Flera svenska whiskydestillerier erbjuder rundvandringar. Personal visar anläggningen samtidigt som information ges om olika sorters whisky och hur själva processen går till. I vissa fall bjuds deltagarna även på en liten dryckesprovning men inte i samma utsträckning som provningarna som beskrivs ovan.

En rundvandring är framförallt intressant för personer som är intresserad av historia, hur whisky lagras och hur ett destilleri fungerar. Den som istället har stort intresse för smaker och sorter bör istället välja en dryckesprovning.

Magasin om whisky

Det finns ett par magasin dedikerade till alkoholhaltiga drycker. I Sverige finns magasinet ”Allt om whisky”. Tidningen hittas hos välsorterade kiosker (exempelvis Pressbyrån) men även som prenumeration.

Böcker

Vilka böcker som bör läsas? Bästa sättet att få relevanta rekommendation är att gå på en dryckesprovning och fråga de som leder dryckesprovningen. Till mycket stor sannolikhet har de läst både böcker och magasin och kan ge rekommendationer kring vad som är bäst beroende på personens intressen.

Kategorier:

Ny