Olika namn speglar privatlånets egenskaper

Olika namn speglar privatlånets egenskaper

Privatlån är en av de låneformer som hittas under en rad olika namn. Ofta speglar dessa namn en egenskap av lånet eller vad pengarna generellt används till. Exempelvis förekommer dessa namn hos svenska långivare – namn som alltså alla har samma betydelse.

Blancolån – lån utan säkerhet

Blancolån användes i större utsträckning förr men är fortfarande ett begrepp som förekommer hos kreditgivare. Ordet blanco visar på att lånet tecknas utan någon säkerhet. Det är just en sak som skiljer privatlån mot exempelvis bolån, där bostaden är säkerheten.

Konsumtionslån – Lån för att kunna konsumera

Ett namn som ofta förekommer är konsumtionslån. Därmed visar man på att privatlån mycket ofta används för konsumtion. I undersökningar om vad pengarna från ett privatlån används till nämns mycket ofta båt, bil, renovering eller resor. Det kan jämföras kontokrediter som främst används för att täcka mindre behov av pengar som sedan betalas på ett par månader.

Kontantinsatslån – Låna till bostadens kontantinsats

När ett bolån tecknas får bolånet enbart vara 85% av bostadens totala värde. Kostar en bostad en miljon behöver man alltså minst lägga 150 000 kr i kontantinsats. Det är det däremot inte alla som har möjlighet til detl. I detta fall tecknas ett kontantinsatslån. Med andra ord ett lån som tecknas utan säkerhet vilket alltså är ett privatlån. Men för att möta behovet har en del banker valt att kalla det just för kontantinsatslån.

Renoveringslån – För att renovera hemmet

Det finns flera olika sätt att finansiera renovering av hemmet. Det bästa, ur ett ekonomiskt perspektiv, är att höja det bolån som finns på bostaden. Det innebär att man får den lägsta räntan som går att få i jämförelse med andra låneformer.

Men de som inte kan höja bolånet, eller inte ens har bolån, får nöja sig med ett privatlån. Även här är det alltså ett klassiskt privatlån som bara presenteras under ett annat namn.

Samlingslån – För att sänka räntan

En ”låneform” som blivit vanligare är så kallade samlingslån. Du tecknar ett privatlån och använder sedan denna summa för att lösa alla småkrediter och smålån. På detta sätt ”samlas” alla lån i ett och samma lån vilket innebär lägre ränta och lägre månadskostnad. Men även om det kallas för att samla lån så innebär det alltså bara att man tecknar ett lån – för att lösa övriga.

Kategorier: