Söker du nya utmaningar?

Söker du nya utmaningar?

Har du nyligen gått ut skolan och letar efter ditt första jobb? Eller har du ett jobb som du tröttnat på och är på jakt efter något nytt?
Hur din bakgrund ser ut och vad du har för erfarenheter med dig kan variera, men ett jobb inom industri brukar kunna matchas med många olika profiler eftersom att jobb inom industri är mångfacetterat. Dessutom sker det en fortsatt stor rekrytering inom industri i Sverige.

Att utbilda sig till jobb inom industri

Det krävs visserligen inte en utbildning till alla arbetspositioner inom industribranschen, men fler positioner än vad du kanske tror kräver en. Utbildningen kan antingen ske på plats och tillhandahållas av din arbetsgivare eller så kan den ske på en skola. Några exempel på utbildningar inom industri är CNC-operatör, automationsspecialist, industrielektriker eller processoperatör. Utbildningarna kan variera i tid och vara mellan ett halvår upp till tre år. Är du osäker på vilken utbildning som passar dig? Det finns vissa saker att tänka på när du gör ditt val. Vad tycker du är roligt att göra? Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut i de positioner du väljer mellan? Något som även bör övervägas och som är viktigt för många, hur ser löneutvecklingen ut inom de positioner du väljer mellan? Har du ändå svårt att välja utbildning för din framtida rekrytering på arbetsmarknaden, är det en bra idé att dels prata med personer som har erfarenhet av jobbet. Ett yrke innehåller mycket mer än den beskrivning som ges på internet. 

Att jobba inom industri 

Att jobba på industri kan vara slitigt och tungt, det skulle nog de flesta med erfarenhet skriva upp på. Desto viktigare är det att du, om du väljer den yrkeskarriären, ser till att ta hand om dig själv och att du väljer en arbetsgivare som också gör det. Precis som i all produktionsverksamhet så är arbetet i slutändan alltid en kamp mot deadlines och projektplaner och för att tillverka/producera så bra och effektivt som möjligt. Men det ska inte ske på bekostnad av din hälsa. 

Precis som inom alla verksamheter finns det bra och mindre bra arbetsgivare och när du är mitt inne i en rekryteringsprocess, framför allt inför det första jobbet, är det lätt att glömma ställa krav. Tänk på att din kropp ska hålla hela din karriär och längre. Se till att få skäliga arbetsvillkor i en arbetsmiljö som är hållbar. Redan i rekryteringsprocessen bör man vara lyhörd kring hur arbetsgivaren resonerar kring respektive arbetsvillkor. 

Kategorier: